MAMA SALLY

Voting

Monday, 29 July 2013

SAMBAL GORENG MELAKA




20 tangkai cili kering - dipotong, buang biji, dicelur air panas, dikisar
Minyak secukupnya
1 bj bawang besar - dikisar
1/2 inci belacan - dikisar
4 ulas bawang kecil - ditumbuk/hiris
20g ikan bilis (lebihpun takpe) 
1/2 kiub ikan bilis
Garam
Gula

Kisar bahan2 yg perlu dikisar*panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga kekuningan dan angkat*tumis bawang yg ditumbuk kedalam minyak tadi*setelah bawang wangi masuk bahan kisar dan kiub ikan bilis*goreng dengan api yg kecil dan sentiasa kacau sehingga cili benar2 garing dan masuk garam dan gula mengikut citarasa (bertukar warna dari warna cili asal ke warna agak gelap.. tapi bukan hangus ya..)*bila cili benar2 garing masuk ikan bilis goreng tadi dan boleh diangkat*tabur baki ikan bilis keatasnya..

Bagi sesiapa yang menggilai sambal goreng kering sebegini, boleh mencubanya. Seperkara lagi ianya sangat tahan walaupun disimpan selama seminggu.

No comments:

Post a Comment