Sedap, kurang manis, lembut dan segar. Itulah ayat yang ingin ku kongsi kepada kalian betapa enaknya Puding ini, resepi asal oleh Blogger Sinar Kehidupanku Kak Hayati Ramlan. Masukkan kedalam peti ais, ianya sesuai dimakan diwaktu panas. Pehh!! Bagi 10 bintanglah.
Jom semak resepi mudah ini
Resepi asal dari blogger Kak Hanieliza
Resepi yang saya ambil dari blog Sinar kehidupanku
(Nor Hayati Ramlan)
Kredit buat beliau, Ayu minta izin taip semula resepi kak Yati yer.
- 10 Gram agar-agar serbuk/1 paket agar2 tali 28g
- 2 liter air
- 1 1/2 cawan gula
- 2 tin laici (asingkan airnya)
- 1 tin susu cair
CARA-CARA MENYEDIAKAN
- Masak agar-agar bersama air hingga mendidih (sebab aku guna agar2 tali, jadi kena basuh agar2 tu)
- Masukkan gula. Biar mendidih lagi, Tutup api (jika guna agar-agar biasa, tapis dahulu)
- Masukkan air laici dan susu cair kacau rata.
- Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk kecil. Sejukkan sebentar
- Kemudian sejukkan dalam fridge
- Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi, Boleh juga dimakan bersama susu cair atau air lebihan laici, selamat menjamu selera.
(12 mangkuk kesemuanya, 5 lagi sudah selama diedarkan pada jiran)



No comments:
Post a Comment