Bahan :
250g Tepung Gandum
35g Marjerin
1 sudu besar ketumbar*
½ sudu teh Jintan Manis*
½ sudu teh Jintan Putih*
1 sudu besar Udang Kering*
5-6 tangkai daun kari*
1 sudu besar serbuk kari daging/ayam Adabi
1 sudu teh serbuk ikan bilis Knoor
½ sudu teh serbuk cili (Chili Flakes)
½ sudu teh garam
1 biji telur Gred B - pukul ringan dgn garfu
2 sudu besar santan
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng
Daun kari
Bahan bertanda * dikisar halus.
Saya guna Jintan Putih dan Jintan Manis serbuk, jadi tak payah blend.
Cara :
Gaulkan tepung gandum, marjerin bersama bahan kisar dan bahan berwarna merah hingga menjadi seperti serbuk roti.
Masukkan telur dan santan. Gaul sebati.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga mendapat doh yg lembut.
Tekan atas acuan Kuih Siput.
Goreng dgn api yang sederhana. Bila Kuih Siput separuh masak, masukkan beberapa helai daun kari dan goreng sehingga Kuih Siput garing dan ranggup.
Toskan minyak dan biarkan sejuk sebelum dimasukkan ke dalam bekas.
No comments:
Post a Comment