Bahan-bahan
* 1 ekor ayam
* 300 ml santan
* 1/3 cawan minyak masak
* 4 sudu besar rempah kerutub( rempah ni dari kelantan)
* 11/2 paket kerisik
* 3 biji cili hijau dibelah 2
* 3 keping asam keping
* 2 biji bunga lawang
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 biji buah pelaga
* garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk diblend
* 4 ulas bawang merah(saiz agak besar) + 1/2 biji bawang besar
* 4 batang serai
* halia sebesar ibu jari
* lengkuas sebesar ibu jari (jangan blend- diketuk sahaja)
* 2 biji cili merah dipotong kecil
Cara-cara
1- Panaskan minyak masak dan goreng bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis untuk beberapa minit.
2- Masukan bahan yang diblend kecuali lengkuas. Goreng hingga bahan garing dan terbit bau.
3- Masukkan kan pula rempah kerutuk yang telah dibancuh bersama sedikit air.Masak hingga semua bahan garing dan terbit minyak.
4- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau lagi.Masukkan lengkuas dan kacau sebentar.
5- Masukkan ayam yang telah dibasuh bersih. kacau hingga rata. masak hingga air dari ayam agak kering sedikit.
6- Masukkan pula santan dan potongan cili hijau, kacau rata.Masukkan asam keping.Biarkan kuah mendidih.
7- Masukkan kerisik dan masak hingga ayam masak dan kuah agak pekat dan terbit minyak.Tambah bahan perasa secukup rasa.
No comments:
Post a Comment