By Kak sal
Sumber : salwahcm @ myresipi.com
Bahan-bahan ( 5 orang )
1 kilo beras Basmathi
1/2 kilo daging
1 bungkus rempah sup bunjut Adabi
1 sudu besar rempah kurma
1 inci halia
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
Sedikit mentega/ minyak sapi
1/2 cawan tomato soup
1 cawan susu cair
sedikit garam
Cara-cara
- Rebus daging bersama rempah sup bunjut Adabi, rempah kurma dan sedikit garam.
- Pastikan daging empuk. Simpan air rebusan daging untuk masak nasinya.
- Basuh beras dan toskan.
- Tumis halia, kulit kayu manis dan buah pelaga didalam periuk nasi hingga naik bau.
- Masukkan beras dan kacau sekejap.
- Masukkan air rebusan daging. Kalau beras (disukat) satu mangkuk pastikan air rebusan juga satu mangkuk.
- Bila beras sudah agak kembang, masukkan tomato soup dan susu cair. Kacau dan biarkan nasi masak.
- Hidangkan Nasi daging dengan air asam (tomato, bawang besar, hirisan cili merah, air asam pekat, perahan limau kasturi, sedikit belacan, garam dan gula sesedap rasa)- saya masukkan kerisik kedalam air asam, acar timun dan daging yang telah direbus tadi.
No comments:
Post a Comment