MAMA SALLY

Voting

Tuesday, 23 July 2013

NASI KERABU


Jemput makan semua..... Siap ada tambahan lagi tu.. nampak tak botol budu tu...? hehe.. Orang Kelantan & Terengganu memang tak boleh dipisahkan dengan budu... syedap!

Oklah.. panjang pulak merapu2 hari ni.. maklumla hati sedang berbunga2 tak sabar nak tunggu esok... Ok jom hari ni kita makan Nasi Kerabu!  Betul tak tipu.. ini memang nasi kerabu yang ku buat sendiri.. Wohooo... hari ini dalam sejarah sebab dah lebih 40 tahun hidup, inilah kali pertama buat nasi kerabu sendiri.  Setiap kali nak pasang niat nak buat nasi kerabu.. mesti datang bisikan kat telinga.. cerewet wehhh nasi kerabu.. baik beli aje kat pasar malam! Hmmm.. terus tak jadi nak niat.. tu baru nak niat.. belum nak buat lagi!  Begitulah hinggakan pada satu hari... pasang niat & bulatkan tekad untuk buat juga nasi kerabu ni.  Alhamdulillah... takdelah macam orang berperang pun sebab tak susah mana pun sebenarnya nak buat nasi kerabu... Syukur akhirnya jadi juga nasi kerabu biru Dari Dapur MaDiHaA.  Walaupun takde bunga telang.. memadailah menggunakan pewarna biru tu sebab ia hanya sekadar warna.  Bezanya bunga telang pewarna semulajadi.. pewarna biru pula pewarna tiruan.. memanglah dari segi kesihatan lebih elok guna pewarna semulajadi.. tapi dah takde nak buat macamana kan?Walaupun bahan sampingan nasi kerabu ni tak berapa lengkap.. takde solok lada, takde daging bakar.. tp alhamdulillah.. sedap ditekak kami.. Terima kasih pada Azie@Azie Kitchen yang berkongsi resepi.  Resepi ini pula MaDiHaA ambil dari blog Rohaisha@Damai Qalbu.. terima kasih buat kedua2nya ye... mohon izin nak berkongsi pula di blog MaDiHaA buat rujukan di masa akan datang..

 
NASI KERABU KELANTAN


Bahan-bahan untuk nasi:(sukatan & olahan  cara rohaisha)
1 genggam penuh bunga telang  |  rendam dalam air secukupnya (MaDiHaA takde jd guna pewarna biru je)
2 1/2 cawan beras
3 1/2 cawan air rendaman bunga telang (sukatan ikut jenis beras)
5 helai daun limau purut | koyak2 sedikit
1 batang serai | titik


Cara:
1.Ramas dan rendamkan bunga telang dalam air secukupnya.Ketepikan.
2.Cuci beras dan rendam seketika.Toskan beras dan masak nasi seperti biasa dengan memasukkan air bunga telang bersama serai dan daun limau purut dalam periuk.Kacau rata.
3.Tanak hingga nasi masak.
**Boleh juga titikkan pewarna biru jika tidak menggunakan bunga telang.




Kuah Tumis:
Santan pekat (MaDiHaA guna 2 cawan)

7 ulas bawang merah* | (*) kisar
1/2 labu bawang putih*
3 labu bawang besar*
15 tangkai cili kering*
1 cm halia*
1 batang serai | ketuk
1 keping asam keping
2 sudu besar gula
Sedikit gula melaka
2 sudu besar budu
Garam (kena rasa masin dulu ~ MaDiHaA tak letak sebab budu dah masin)
Cara:
1.Blend semua bahan bertanda (*) kecuali serai diketuk.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan serai sehingga wangi.Masukkan sedikit air dan masak sehingga mendidih.
2.Masukkan santan dan sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.Masukkan asam keping, budu dan gula.Jika menggunakan budu dirasakan dulu sebelum dimasukkan garam.Masak sehingga pecah minyak.

Nota Kak Azie: Kuah tumis biar ada rasa masin sedikit. Kuah tumis sedap disediakan lebih awal dan mesti agak pekat. Kalau makan pagi disediakan sebelah malamnya.




Sambal kelapa:
1 ekor ikan kembung | yg telah direbus dan ambik isi
1/2 biji kelapa | goreng (sangai)
4 ulas bawang merah
2 batang serai
Garam
Gula
Cara:
1.Goreng kelapa dan kacau sentiasa supaya tidak hangit.
2.Tumbuk semua bahan dan gaul dengan kelapa goreng.
3.Tumbuk lagi sekali.Masukkan garam dan gula.

Ulam-ulaman: (MaDiHaA letak apa yang ada kat rumah je)
Kacang panjang
Kubis
Timun 
Daun kesum
Bunga kantan
Bawang besar 
Kacang botol 
Taugeh
Cara:
Hiris halus kesemua ulaman.


Sambal Cili:
Cili padi | tumbuk
Cuka
Garam
Gula

Lauk Pauk:(pilihan sendiri ~ MaDiHaA hidang dengan ayam goreng rangup, telur masin & keropok keping je)
Telur masin
Ikan rebus goreng celup tepung
Daging bakar
daging goreng @ ayam goreng (MaDiHaA buat ayam goreng rangup)
Keropok @ keropok lekor
Solok lada
Bawang putih jeruk
Atau apa2 aja yang disukai


Cara menghidang:
1.letakkan nasi dalam pinggan.Masukkan ulam-ulaman diikuti sambal kelapa.
2.Kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal.
3.Akhir sekali letakkan keropok dan lauk pauk seperti telur masin, daging bakar, ikan celup tepung, daging goreng dll.
4.Jika suka letakkan pula sayuran seprti solok lada, bawang putih jeruk dll.


No comments:

Post a Comment