MAMA SALLY

Voting

Wednesday, 16 April 2014

resepi CHEESEKUT...sedap & mudah disediakan



time aku update kt instagram & fb...rmi yg tnye resepi CHEESEKUT
actually kalo korang google resepi sama je bahan2 utama
cuma yg beza part topping tu...ikut suka la nk ltk apa pn
dh rmi pn yg buat yg mana aku dh inform kt diorang aritu
ok jom tgk resepi ikut versi aku plak


Bahan-bahan:

1 pek biskut hup seng deluxe crackers (bole je nk guna biskut lain tp aku bc review katanye tk sedap sgt..so kwn2 sila cr yg mcm dlm gmbr ni ye...ada kwn aku ckp tk jumpa...aku bli biskut ni kt giant)
1/2 tin susu pekat (kalo tk suka manis ..jgn ltk byk...aku ltk lebih kurang 1/4 je)
250g cream cheese Philadelphia (aku bli yg kt kedai jual brg2 kek murah skit)
4 sudu besar fresh milk ( aku guna low fat sbb feeling kurus...haha:-p tk kisah low fat or fresh cream or UHT.....janji susu segar kan.)

utk topping:

milo 3 in 1 & nestum (tk ltk pn tkpe...ikut suka korang..ada gk ltk fruit cocktail,strawberry, nutella)


Cara-cara:

mixer kt umh mama aku rosak...so aku guna blender je senang tp jugn plak korang guna blender yg blend cili tu...maunye pedas dessert korang :-p


1. potong dadu cream cheese
2. tuang susu pekat
3. jika tkmo manis.....jgn tuang 1/2 tin..tuang skit2 dlu..aku guna dlm 1/4 je
4. masukkan 4 sudu besar fresh milk...yg ni agak2 la..jgn terlalu cair & jgn terlalu pekat...agak2 la ye
5. blend kn smua bahan2 td sehingga sebati
6. siap adunan cream cheese utk buat lapisan

susun dh bekas...aku guna 2 bekas kaca queen anne ni


1.biskut deluxe crackers di celup ke dlm fresh milk & disusun dlm bekas...jgn celup lama kn lebik
2.kemudian lapiskan dgn adunan cream cheese td 
3. ulang langkah 1 & 2 sehingga abis & sejukkan di dlm peti ais sekurang2nya 6 jam...lg sejuk...lg sedap
4. before potong..hias la topping ikut suka korang...aku buat 2 topping...1 bekas topping milo tabur...lg 1 bekas nestum tabur

**part adunan cream cheese tu mcm tercair skit tp bila sejukkn ok...so korang kena agak2 la ye..jgn pekat sgt & jgn cair sgt
**part topping tu aku tabur bila dh sejuk dlm peti ais & time nk potong


**skali tgk mcm tiramisu cumanya kos CHEESEKUT lg murah dr tiramisu


siap utk dihidangkan...nmpk comot tp rs sedap
so selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment