MAMA SALLY

Voting

Wednesday, 16 April 2014

jom buat dessert yg paling senang & sedap



ok nk share dessert yg senang & sedap...
rmi dh kwn2 blogger yg dh buat bila aku share ni
sbb mmg senang.... tkpyh bakar dlm oven :)
b4 ni mmg pernah share resepi ni
cumanya kalini aku tunjuk step by step
cz ada yg msg tnye bila part tuang jelly tu jd bercampur ngan kastard
so meh la tgk cara2 nya


bahan-bahan:
1 buku swiss roll kek (apa2 perisa)...aku bli perisa pandan
1 tin susu cair
1 tin air
1 tin krim jagung (tk ltk pn tkpe)
5 sudu besar gula
4 sudu tepung kastard (bancuh dgn 1/2 gelas air)
1 kotak jelly nona (perisa strawberry) nk perisa lain pn bole-ikut suka


utk hiasan: buah strawberry,kiwi,nangka,longan (terpulang nk ltk buah apa...aku mmg suka ltk buah byk bg meriah)


Lapisan pertama:-



1. swiss roll cake di potong dan disusun di dlm bekas...mampatkn antara satu sama lain
2. masukkn susu cair, air, tepung kastard yg telah di bancuh dan krim jagung...kacau smp sebati
3. masukkan gula secukup rasa...aku ltk 5 sudu...kalo rs nk manis lg tambah lg....kacau smp sebati
4. pastikan api kecil & sentiasa kacau sehingga menjadi pekat
5. bila dh nmpk pekat bole la ditutup api...dan dituang ke atas lapisan swiss roll td
6. Siap utk lapisan pertama..biarkan sejuk sebentar



Lapisan kedua:


1. arahan ada di belakang kotak jelly nona
2. serbuk jelly dimasukkan bersama 2 cawan air
3. masak sehingga mendidih
4.tuangkan ke atas lapisan pertama td
5. utk nmpk cantik tuang perlahan2 kerana jelly td panas...kalo main tuang je nanti lapisan kastard akan bercampur dgn jelly
6.sejukkn sebelum dimasukkan ke dlm peti ais

Lapisan ketiga:

bila jelly dh sejuk & keras skit bole la hias ngan buah2


buah-buahan utk hiasan...actually terpulang la buah apa yg korang nk hias...
tp slalunye buah2 ni yg aku guna...so ikut suka korang la ye


ini la hasilnya....yg  ni utk hantaran bertunang adikku aritu
mak kepada tunang adik aku ckp ada org nk order...
oh segan.....triffle yg tk seberapa je ni

yg ni utk mkn

utk nk nmpk cantik ..guna la bekas kaca mcm ni
so bole tgk lapisan kek,kastard,jelly
so selamat mencuba kwn2...


yg ni cth yg ltk whipped cream..kalo jenis mcm ni
bila nk hidang baru ltk whipped cream tu...

No comments:

Post a Comment