MAMA SALLY

Voting

Wednesday, 16 April 2014

ago Pearl Puding@Puding Sagu Pelangi

Assalamulaikum...
Jangan ada yang heran ya napelah puan blog ni asyik wat kuih berasaskan sagu jerr. Bukannya apa, bila dah koyak plastik pembungkus sagu ni,malas dah nak simpan lama-lama.Kira nak habiskan terus...tu je lah.Puding sagu camni dah lama saya cari.Memula tu ada tengok kat satu buku masakan kat Borders Queensbay, cantik sangat puding sagu kalerpul gitew.So mulalah saya google sana sini cari resepi.At last terjumpa umah Naz Cute Oven.Tengok cantik jer Naz wat size kecik2, tapi saya malas nak wat kecik2,so wat guna loyang je lah senang sket nak melapis.Terima kasih Naz.Saya tepek rcp kat bawah ni versi sedikit derhaka untuk rujukan saya sendiri.Untuk resepi asal bleh rujuk umah Naz. 
 yang ni dah siap potong2..
close up sket kasi ngences..
 rupa paras pas kuar loyang..sekali pandang cam kuih lapis lak..
 pas trim bhgn tepi, meh close up sket..br nmpk biji2 sagu..


RESEPI: SAGO PEARL PUDDING@PUDING SAGU PELANGI
By : Lina pg
Bahan-bahan :
1 cawan biji sagu 
1 liter air
20 gm serbuk agar-agar
11/2 cawan gula pasir
3 helai daun pandan
1 tin susu cair
3 jenis pewarna kegemaran


Cara :
1. Rendam biji sagu selama 2 jam. Kemudian rebus hingga biji sagu menjadi jernih(Saya masukkn beberapa titis olive oil ke dlm air rebusan sagu)Tuangkan ke dalam tapisan dan cuci di bawah air mengalir utk membuangkan kanji dan mengelakkan ia melekat-lekat.
2. Bahagikan biji sagu kepada 6 bahagian berasingan dan warnakan 3 bahagian berbeza-beza dengan pewarna kegemaran anda. Lagi 3 bahagian sagu biarkan pada keadaan asal.
3. Masukkan 1 liter air bersama serbuk agar-agar, gula dan daun pandan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan susu cair.Kemudian tutup api
5. Cedok 200 ml larutan agar-agar dan masukkan ke dalam 1 bekas sago tanpa warna. Kacau rata dan tuang ke dalam acuan yang telah dibasahkan dengan air. Biar keras seketika dan kelar permukaan agar-agar dengan pisau.
6. Cedok 200 ml larutan agar-agar lagi dan masukkan ke dalam 1 bekas sago dengan pewarna dan kacau rata. Tuang perlahan ke atas lapisan pertama tadi. Biarkan keras seketika sebelum mengelar permukaan agar-agar dengan pisau.
7. Ulangi langkah 5 & 6 beberapa kali sehingga habis semua larutan agar-agar dan biji sago digunakan. Sejukkan di dalam peti ais...


NOTE:
Untuk setiap lapisan saya masukkan ke dalam freezer (1-2min) suhu max. Supaya puding cepat membeku

No comments:

Post a Comment