Kuahnya agak pekat,tp disebabkan saya snap time panas2 lagi nmpk cair sket...
By : LiNa Pg
Sumber : Wana Potret Kasih
Bahan-Bahan
- 400g ayam ( anggaran dalam 1/2 ekor ayam )
- 4-5 ulas bawang merah ( kisar )
- 3 ulas bawang putih ( kisar )
- 2-3 sudu makan cili kisar ( boleh tambah jika suka pedas )
- 4 biji cili merah (kisar)LiNa Pg tambah rcp asal xde
- 1 inci halia ( kisar )
- 1 inci lengkuas ( kisar )
- 2 batang serai ( kisar )
- 2 cm kunyit hidup ( kisar )
- 250 ml santan atau susu cair
- 3 -5 helai daun limau purut (hiris nipis)
- 1 batang karot (potong baji)
- 1 biji tomato (belah 4)
- 2 keping asam keping
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- Air dan minyak
- Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan ayam dan asam keping. Masak hingga ayam kecut.
- Kacau dan balikkan selalu agar ayam yang di masak sekata masaknya.Tambah sedikit air
- Masukkan santan atau susu cair serta daun limau purut dan juga karot. Jika mahu kuah lebih boleh di tambah sedikit air lagi.
- Masakklah hingga kuah agak pekat.Masukkan tomato, sesuaikan rasa…. bolehlah diangkat.
You might also like:

No comments:
Post a Comment